‘Dan ga ik het wel doen,’ was de koppige gedachte waarmee ik mijn praktijk startte. Mijn diploma als psycholoog lag al enige tijd te verstoffen (dank, arbeidsmarkt van 2014), maar om me heen zag ik steeds meer relaties stuklopen. Soms, naar mijn mening, onnodig stuklopen. Als ik dan eens voorzichtig vroeg of de mensen in kwestie al eens aan relatietherapie of coaching hadden gedacht, was de reactie al snel ‘ja maar ZO erg is het niet hoor.’ Blijkbaar was het beeld van relatietherapie dat je daar pas aan begon als je 25 jaar getrouwd was en je pen al boven de scheidingspapieren hing. Terwijl je toch ook niet pas naar de tandarts gaat als je tanden uit je mond vallen?
Ik wilde meer bewustzijn creëren over het belang van actief relatie-onderhoud. Over de vaardigheden die het vraagt om een gezonde relatie op te bouwen. En vooral, hoe normaal het zou moeten zijn om hulp te zoeken als je vastloopt in je relatie. Iemand moest het doen en ik wilde terug naar mijn eigen vakgebied. Het werd tijd om voor mezelf te beginnen.
Toen ik startte met mijn praktijk was één ding voor mij heel duidelijk:
Alle relaties tussen instemmende volwassenen zijn welkom bij mij. Wie ben ik immers om voor een ander te bepalen hoe een goede, fijne relatie er uit zou moeten zien? Het verraste me dan ook niet dat ik buiten LHBTIQ+ relaties, ook al snel te maken kreeg met CNM relaties. Dankzij die eerste paar cliënten die mij vertrouwden, een gezonde dosis leergierigheid, gesprekken met mijn eigen CNM netwerk en een fijne stapel boeken voelde ik me al snel helemaal vertrouwd met deze vraagstukken. Inmiddels is CNM niet meer weg te denken uit mijn praktijk.
Master Gezondheidszorg Psychologie (Klinisch) - UvA
Post-master Intensieve opleiding Systeemtherapie - Lorentzhuis
Gottman level 1 & 2